Paargalı İbrahim |
Kanuni Sultan Süleyman |
Bugün Yunanistan sınırları içinde kalan Parga'nın ufak bir köyünde doğmuştur. Devşirilmeden önceki ismi Pietro'dur. Rum kökenli balıkçı Manolis ve İtalyan kökenli Sofia'nın ikiz oğullarından biridir. 6 yaşlarında iken Rumeli beylerbeyi İskender Paşa'nın akınlarından birinde devşirme olarak alınmış, Manisa'da dul bir hanımağa olan Hatice Hanım'ın gözetimine bırakılmıştır. Hatice Hanım'da etraflıca bir siyaset, bilim ve sanat eğitimi görmüştür. 20 yaşında iken geleceğin Muhteşem Süleyman'ı Saruhan Sancakbeyi Şehzade Süleyman'ın maiyetine girdi, Manisa sarayında geçirdikleri yıllar boyunca güvenilir ve yetenekli olduğunu kanıtladı ve Şehzade'nin en yakın arkadaşı oldu. Şehzade Süleyman 1520 yılında Osmanlı tahtına geçince onunla birlikte İstanbul'a geldi ve kağıağası görevine atandı. Hünkar ile aralarındaki sıradışı yakınlık ve güven ilişkisinin de etkisi ile kısa zamanda devlet yönetiminin basamaklarında yükseldi. Belgrad'ın fethinden sonra Hasodabaşılık görevine atandı. Rodos seferine Hasodabaşı ve iç şahinciler ağası sıfatı ile katıldı. 1523'te Piri Paşa'nın emekliye ayrılması ile Hasodabaşı İbrahim, tüm kaideleri yıkarak Sadrazamlığa getirildi. Hemen akabinde kendisine Mısır Beylerbeyi ünvanı verildi ve Mısır'da asayişi sağlamakla görevlendirildi. 1524'te Hünkar, İbrahim Paşa'yı en kıymetlim dediği kızkardeşi Hatice Sultan ile evlendirdi ki bu durum tek başına Sultan Süleyman'ın Pargalı İbrahim'e ne kadar güvendiğinin kanıtıdır. Bu güven nedeniyle Süleyman saltanat simgesi olan tuğların sayısını 4'ten 7'ye çıkardı; Sadrazam'ın taşıdığı tuğ sayısı ise 2'den 6'ya çıkarıldı. Sadrazamlığı döneminde, Parga'da yaşayan annesi, babası ve ikiz kardeşini İstanbul'a getirttiği, resmi kayıtlarda mevcuttur.
Hatice Sultan |
Mohaç Meydan Muharebesi'nin kazanılmasında çok etkin bir rol oynadı. Macaristan Seferi dönüşünde Anadolu Türkmen ve Alevi topluluklarının başlattığı isyanı bastırmakla görevlendirildi ve ilk hatasını burada yaptı : Alevi isyanlarını çok kanlı bir şekilde bastırdı ve Anadolu insanının gözünde itibarını yitirmeye başladı. Ancak Anadolu seferi Sultan Süleyman'ın gözünde çok başarılı geçmişti, başarısından dolayı Sadrazam İbrahim Paşa'nın yıllık gelirine zam yapıldı.
Figani |
Hürrem Sultan |
Makbul ve Maktül İbrahim Paşa |
Ancak Sultan Süleyman'ın, Pargalı İbrahim 'in ölüm emrini vermesinin asıl nedeninin Eşi Hatice Sultan'ı aldatması olduğuna inanılır. İbrahim Paşa ile Hatice Sultan arasında bilinen bir aşk ilişkisi yoktur, evlenmelerinin asıl nedeni Sultan Süleyman'ın İbrahim Paşa'ya çok güvenmesi ve en kıymetlisini ondan başkasına emanet edememesidir. Ancak İbrahim Paşa daha sonra, Yavuz Sultan Selim'in sadrazamlarında İskender Paşa'nın torunu Muhsine Hatun'a aşık olmuş ve onunla da nikah kıymış, dahası Muhsine Hatun'u Hatice Sultan'dan üstün tutmuştur. İbrahim'in emanetine ihanet etmesini Padişah asla affetmemiştir. Hürrem Sultan'ın, İbrahim'in kendi çocuklarına karşı açık şekilde Şehzade Mustafa'yı desteklemesi nedeniyle Süleyman'ı kışkırtması, halk arasında İbrahim'in hristiyan olduğuna dair dedikoduların alıp başını gitmesi, İbrahim'in iktidar hırsının tüm Babıali mensuplarınca kapalı kapılar ardında konuşulması da İbrahim'in idamına giden süreci hızlandırmıştır. Neticede Pargalı İbrahim, 1536 senesinde 14 Mart'ı 15 Mart'a bağlayan gece iftardan hemen sonra herkes uykuda iken, sağır ve dilsiz dört cellat tarafından boğularak öldürülmüştür.
İbrahim Paşa Sarayı |
Bütün bunları bir kenara bırakacak olursak, gerçek bir sanat düşkünü ve yardımseverdir Maktul İbrahim Paşa. Bugün Türk - İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan sarayında, sanat toplantıları düzenler, edebiyatçı ve şairleri sık sık ağırlar ve onları maddi manevi desteklerdi. İstanbul , Mekke, Selanik, Razgrad ve Kavala'da cami, mektep, medrese, çeşmeler yaptırmış ve bunlara vakıflar tahsis ettirmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder