22 Nisan 2012 Pazar

Bastille Kalesi

22 Nisan 1370 yılında, Fransa Kralı V. Charles tarafından yapım emri verilen ve daha sonra dünyanın en ünlü hapishanesi olan, Paris'te Place de la Bastille'de bulunan kaledir..

Bastille Kalesi
İngilizler ile yapılan Yüzyıl Savaşları sırasında, İngilizler Fransa'yı işgal etmeye kalkınca, Kral V. Charles, surlara destek olması için Bastille Kalesi'nin yapılması emrini verdi. Kalenin yapımı 13 yıl sonra, VI. Charles'ın hükümdarlığında, 1383 yılında tamamlanabildi.

Kale, bitirilişinden itibaren 200 yıl boyunca yapılış amacına uygun olarak kullanılmıştır. Daha sonra, II. Henry zamanında tamirattan geçen Bastille Kalesi, artık surlara destek olarak kullanılması gerekmediği kararına varılarak hapishaneye dönüştürüldü ve avam halkla aynı hapishanede yatmak istemeyen mahkum asilzadeler ve bilimciler için kullanılır oldu.

Ancak daha sonra bu amacından da saptı ve özellikle 16. yy'da engisizyon için kullanıldı ve siyasi mahkumlarla dolup taştı. Pek çoğu sudan sebeplerden yatan ve akıl almaz işkencelerden geçen bu mahkumlar nedeniyle halkın gözünde  itibar kaybeden ve yozlaşmış yönetimin bir simgesi olarak görülmeye başlanan Bastille kalesi, halktan tepkiler almaya başladı. Her ne kadar 17. yy'da bu işkencelere son verilmiş olsa da ve hatta XVI. Luis zamanında, ayaklanmanın önlenmesi için Bastille Kalesi'ne mahkum konması uygulamasından vazgeçilse bile, kaleye halkın tepkisi hiç dinmedi. Yıllarca korkulu rüya haline gelen ve içeri girenin bir daha çıkamadığı, çıksa bile tanınamadığı bu zindana karşı halkın içinde milli bir nefret oluşmuştu. Fransız ihtilalinin ilk ayaklanması da o nedenle Bastille Kalesi'nde başladı. 14 temmuz 1789'da,içinde kimi söylentilere göre sarhoş bir asilzadeden, kimi söylentilere göre ise 7 katilden başka mahkum bulunmayan kale, halk tarafından basıldı.

Bastille Kalesi'nin 14 Temmuz 1789'da alınışı
8 kuleden oluşan ve etrafı hendeklerle çevrelenen Bastille Kalesi'nin kapısına gelen halk hendeğe bir asma köprü atarak kapıyı kırdı ve içeri girdi. İçeride kale komutanı Marquis de Launay ve 114 askeri ile karşılaşan halk çatışmaya başladı. 4 saat süren çatışma boyunca 93 ihtilalci öldü, karşılığında ancak bir asker öldürülebildi. Ancak sınırlı sayıdaki askerin karşısına devamlı ihtilalci gelmeye devam ettiğinden kale komutanı, kaleden çıkamayacağını anladı ve barış istedi. Askerleri serbest bırakan halk, kale komutanının kellesini aldı ve kazandıkları zaferi göstermek için bir sopanın ucuna takıp bütün şehri gezdirdiler.

Bu olay, Fransız İhtilali'nin başladığı olay olarak kabul edilir. Olaydan bir yıl sonra 1790'da taş bina yerle bir edilir ve sökülen taşlar köprü, çeşme, anıt, müze binası gibi yapılarda kullanılır.Günümüzde kalenin bulunduğu yerde bir tiyatro, ihtilali simgeleyen bir çeşme, bir meydan ve ufak tefek kafeler vardır.



Her güne bir cümle:

Zaman büyük bir öğretmendir; ne yazık ki bütün öğrencilerini öldürür. 
                                                                                                       Curt Goetz


-

1 yorum: