17 Mayıs 2013 Cuma

Henri Barbusse

Henri Barbusse
17 Mayıs 1873 tarihinde Fransa  Asnières-sur-Seine'de doğmuş, 30 Ağustos 1935'te Moskova'da ölmüş olan Fransız komünist romancı, şair ve gazeteci. Clarte akımının öncüsüdür ve Türk aydınlarından başta Şefik Hüsnü Değmer olmak üzere bir çok sosyalist aydını derinden etkilemiştir.

Henri Barbusse orduda iken
Fransız bir baba ile İngiliz bir annenin oğluydu. Küçük bir yerleşim yerinde doğdu ve büyüdü ama 1889'da 16 yaşındayken Paris'e gitti. 1914 yılında, 41 yaşındayken Fransız ordusuna girdi ve I. Dünya Savaşı'nda Almanya'ya karşı bu orduda hizmet etti. Akciğer hastalığı ve dizanteri yüzünden ayrılana kadar on yedi ay boyunca askerlik yaptı. I. Dünya Savaşı sırasında onun tecrübelerinin temel alındığı, Le Feu (Ateş) isimli romanının 1916'da yayınlanmasıyla üne kavuştu. Ocak 1918 gibi Fransa'dan ayrılarak Moskova'ya hareket etti. Orada Rus bir kadınla evlendi ve Bolşevik Partiye katıldı. Rus Devrimi sırasında Fransaya döndü ve 1923 yılında Fransız Komünist Partisi'ne katıldı ancak Rus Devrimi'nin Barbusse üzerinde büyük bir etkisi oldu ve Sovyetler Birliği'ne geri döndü. 1927'de Brüksel'de oluşturulan Emperyalizme Karşı Birliğe üye oldu. 
Romain Rolland

Romain Rolland'ın arkadaşı ve Clarté'ın editörüydü. Proletkult ve Sosyalist Gerçekçiliğe benzer, Proletarya edebiyatını tanımlamayı denedi. Barbusse, bir Stalinistdi ve 1936'da Josef Stalin'in Staline. Un monde nouveau vu à travers un homme başlığıyla biyografisini yazdı. Kitap, Sovyet kişilik kültünün batılı bir eşdeğeri ve Barbusse'ün daha önce arkadaşı olan, Sovyet devletininin eleştirisini yapan Romen yazar Panait Istrati'ye karşı şiddetli bir baskı kampanyasını ifade eder.
Panait İstrati
Barbusse Esperantistti ve Sennacieca Asocio Tutmonda'nın ilk kongresinin fahri başkanıydı. 1921'de, Esperanto dergisi için Esperantista Laboristo ("Esperantist işçisi") isimli makaleyi yazdı.

30 Ağustos 1935'de Moskova'da öldü. Père Lachaise Mezarlığı'na gömüldü. Nazım Hikmet'in ilk baskısı 1935'de yapılan "Taranta Babu'ya Mektuplar" kitabı Henri Barbusse'e adanmıştır. "Barbüs'ün Ateş'ini okumayan bir işçinin kafası yarımdır." demişti Nazım Hikmet.

Nazım Hikmet
"Yalnızca kendi halkının davasını görebilen kişi kendi halkına da ihanet ediyor demektir. Zira bu halkın da diğerleriyle beraber karmakarışık bir halde içine düşeceği katliamları hazırlamış olmaktadır. Değişme için çalışmayan kötülük için çalışıyor demektir. Enternasyonalist olmadan, özgürlükten yana olunamaz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder