12 Mayıs 2012 Cumartesi

Florence Nightingale

12 Mayıs 1820 yılında Floransa'da doğmuş, modern hemşireliğin kurucusu İngiliz hemşire.

Florence Nightingale'in gençliği
Floransa'da Porta Romana yakınlarındaki Villa Colombaia'da üst düzey, zengin bir İngiliz ailede dünyaya geldi. Büyükbabası kölelik karşıtlığı ve üniteryenliği ile tanınan Floransalı William Smith, babası William Edward Nightingale, annesi ise Frances Smith'ti.

Hemşire Florence Nightingale
O yıllarda hemşirelik diye bir meslek olmadığı, hastabakıcılık ise aristokrat aileler tarafından hoş karşılanmadığı halde Florence Nightingale, küçük yaşlardan itibaren hastabakıcı olmaya karar verdi. Ailesi onun bu kararını yıllarca ciddiye almasa da 17 yaşına geldiğinde, Hougtun Baronu Richard Monckton  Milnes'in evlilik teklifini, yapmayı düşündüğü mesleği bahane ederek reddedince ailesi bu duruma şiddetle karşı çıktı. Ailesinin yanından ayrılan Florance Nightingale, hastabakıcı olmak için kendini eğitmeye başladı. Ülkesinde bir çok kuruma ve politikacıya bu mesleği yapabilmek için başvurduysa da her yerden red cevabı aldı. Bunun üzerine Mısır ve Yunanistan gibi hastabakıcılığın daha makul görüldüğü ülkelere seferlere çıktı. Yıllarca seyahat etti ve gittiği yerlerde mesleğini yaparken bir yandan da kendisini eğitti.
Nightingale'in Hemşire Ekibi
Ancak Kırım Savaş'ı patlayınca, savaşta yaralanan askerlerin bir türlü iyileştirilememesi nedeniyle Savaş Bakalığı, Florence Nightingale'i aradı ve Kırım Cephesi'nde hastabakıcıya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Böylece Florence Nightingale 1854 yılında Üsküdar'daki Selimiye Kışlası'na geldi. Burada, yaralı askerlerin ölümlerinin hijyen eksikliği, donanım yetersizliği, beslenme koşullarının kötülüğü ve apaçık ilgizilikten meydana geldiğini görünce önce Savaş Bakanlığı'na bir savunma gönderdi, sonra Times dergisine bir yazı yazarak durumu anlattı. Times dergisi savaş olanaklarının kötülüğü hakkında İngiltere'de kıyameti kopartıp kamuoyu oluşturunca Bakanlık Florence Nightingale'e istediği ilaç ve donanım malzemelerini gönderdi ve cephe gerisi şartlarını mümkün oladuğunca iyileştirdi. Florance Nightingale'in kışlaya gelmesinden sonra ölüm oranının yarı yarıya azaldığı bilinir. Gece gündüz demeden büyük bir özveriyle tüm askerlere yetişmeye çalıştığı, hatta gece karanlığında elinde lambayla yaralıların hepsini tek tek kontrol ettiği için Lambalı Kadın adıyla anılmaya başladı.

Üsküdar Kışlası'ndaki askerler
Savaştan sonra 1855 tarihinde Londra'ya gitti ve burada bir hemşirelik okulu açtı. Savaş sırasındaki özverisi herkes tarafından malum olduğu için, bu okudaki öğrenciler için açtığı Nightingale Fonu, kısa sürede cömert bağışlar toplamaya başladı. 1959 yılında yazdığı 'Hemşirelik Üzerine Notlar' isimli kitabı önce kendi okulunda, daha sonra açılan diğer hemşirelik okulunda müfredatın temeli oldu.

Nightingale'in Liyakat Nişanı
1860'lı yıllardan itibaren Nightingale hastalandı. Hastalığı bruselloz ve spondilit olarak tanımlandı. Ara ara yatalak olarak bu hastalığı ölüme kadar devam etti. Hasta olduğu yıllarda etkin olarak çalışamasa da yeni açılacak hemşirelik okulları için öncü çalışmalar yaptı, öğrencilerin eğitimi için yeni müfredatlar hazırladı. Tüm bu çalışmaları neticesinde 1907 yılında Liyakat Nişanı alarak, Liyakat Nişanı alan ilk kadın oldu.

13 Ağustos 1919 yılında, Londra Lane Park'ta uykusunda öldü. Hampshire Doğu Wellow'a St Margaret Kilisesi mezarığına gömüldü.  

Floraence Nightingale tüm dünyada modern hemşireliğin kurucusu olarak kabul edilir ve doğum günü olan 12 Mart 'Hemşireler Günü' olarak kutlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder