13 Mayıs 2012 Pazar

Vedat Türkali

Vedat Türkali
Vedat Türkali 13 Mayıs 1919'da Samsun'da doğan Abdülkadir Demirkan'ın - ki 1950'li yıllarda adını Abdülkadir Pirhasan olarak değiştirmiştir - yazılarında kullandığı ismidir.

Rıfat Ilgaz
Senarist, şair ve romancı olan Türkali, liseyi Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuştur. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlenmiştir.

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951'de siyasi eylemleri sebebiyle tutuklanmış; 9 yıl ceza almış 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kalmıştır.
Mihri Belli

Gar Yayınları'nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960'da Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965'de senaryosunu da yazdığı Sokakta Kan Vardı ile yönetmenliği de denemiştir.

Atıf Yılmaz
Kurgusu, anlatım tekniği ve gerçekçi yaklaşımıyla çağdaş edebiyatta bir aşama olarak nitelendirilen Bir Gün Tek Başına'yı Mavi Karanlık izlemiş, bu romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiştir. Daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını yazmıştır. Dallar Yeşil Olmalı adlı oyunu ile TRT 1970 Oyun Ödülü’nü, Bir Gün Tek Başına ile Milliyet Yayınları 1974 Roman Yarışması’nda birincilik ödülünü ve 1976 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazanmıştır. Senaryolarını yazdığı Karanlıkta Uyananlar ve Kara Çarşaflı Gelin Antalya Film Şenliği’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü almış; yine senaryolarını yazdığı Bedrana ve Güneşli Bataklık filmleri de Carlovy Vary Film Şenliği’nde Cidalc ve İşçi Sendikaları Özel Ödülü’nü kazanmıştır.
Deniz Türkali
 
Barış Pirhasan
Vedat Türkali Mihri Belli'nin yakın arkadaşı ve Atıf Yılmaz'ın da arkadaşı ve akrabasıdır. TKP'nin eski üyelerindendir. Ayrıca oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan'ın babası, Deniz Türkali'nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini'nin dedesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder