4 Mayıs 2012 Cuma

François Gerard

4 Mayıs 1770 tarihinde Roma'da doğan Fransız ressam. Asıl adı Baron François Pascal Simon Gerard'dır. Babası Fransa Büyükelçiliği'nde görevli bir Fransız, annesi İtalya'ndır.
Thomas Lavrence'in fırçasından François Gerard

12 yaşındayken Paris'teki Pension du Roi'ye başvurdu. Burada heykeltraş Augustin Pajou, ressam Nicolas Guy Brenet'ten dersler aldı. Okuldan mezun olur olmaz kendisini yetiştirmesi için  ressam Jacques - Louis David'in yanına çırak olarak girdi. 1789 yılında arkadaşı Girodet ile Prix de Rome için yarıştı ancak bursu Girodet'e kaptırdı.

Ertesi yıl tekrar denedi ancak bu kez de babasının ölümü nedeniyle annesinin yanında, Roma'da, kalması gerektiği için çalışmalarını tamamlayamadı. 1791 yılında Paris'e döndü. Paris'teki yoksulluk içindeki hayatı nedeniyle hemen kar getirecek çalışmalar yapmak zorunda kaldı. Paris'te beraber çalıştığı ustası David'in bu dönemde yaptığı Louis - Michel Le Pelletier de St. Fargeau portresinde Gerard'ında oldukça katkısı vardı.

Hermitage Müzesi'ndeki Girodet portresi
1794 yılında Tuileries Sarayı saldırısını anlatan The Tenth of August isimli tablosuyla birincilik ödülü aldı. Ayrıca 1793 ve 1794 yılında Paris Salonu'ndaki başarılarıyla adından söz ettirdi. Bu arada minyatürist Jean-Baptise İsabey tarafından çok desteklendi. Portreler yapmaya başladı. 1799 yılında Madame Merre portresi ile zamanının ilk portre ressamlarından biri oldu.

Louvre Müzesi'ndeki Jacques-Louis David portresi
Avrupa'nın ünlü tüm kadın ve erkekleri Gerard'ın karşısına oturdular. Bu rağbette Gerar'ın portrelerinin başarısı kadar, nezaketi ve cazibesi de büyük pay sahibiydi.  Gerard tarafından yapılan portreler 1808 ve 1810 yıllarında Salon'da sergilendi ve büyük başarı yakaladı. Gelen zenginlik ve ün, Gerard'ı pek de mutlu etmedi ancak artık para hırsının bitmesi sayesinde arkadaşı Girodet ve diğer ressamlarla ile tarih resimleri alanında rekabet etmeye başlayabildi. Döneminde revaçta olan romantizm ekolünü reddetti. Ancak portre ressamı kimliğinden hiç sıyrılmadı. Kral'ın ilk portre ressamı oldu. 1830 devrimi, yaşlılığının da etkisiyle onu kötü etkiledi. Ömrünün son 7 yılını husursuzluk ve mutsuzluk içinde geçirdi. 11 Ocak 1837 tarihinde, 3 günlük bir ateş nöbeti sonrasında öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder