3 Mayıs 2012 Perşembe

Aldo Rossi

Aldo Rossi
3 Mayıs 1931 tarihinde İtalya'nın Milano kentinde dünyaya gelen, dünyaca üne sahip mimar ve tasarımcı.
Gallaratese Quarter - Milano
 1949 yılında Milano Politeknik Üniversitesi'ne mimarlık eğitimi almak için gitti ve 1959 yılında mezun oldu. Öğrenciliğinde Casabelle dergisine yazılar yamaya başladı; mezun olduktan sonra 1964 yılına kadar bu derginin editörlüğünü yaptı. Yazılarında genelde modern mimarların şehirleri anlamak için gayret göstermediğinden yakındı ve şehirlerin sürekli gelişmekte olan yapılar olarak değerlendirilip üzerinde dikkatle çalışılması gerektiğini söyledi. İlginç düşüncelerinden biri, şehirlerin geçmişlerini hatırladıkları, mimarların şehrin anıları onuruna anıtlar dikerek şehre saygılarını göstermesi gerektiğidir.
Bonnefanten Müzesi - Maasricht
Aldo Rossi mimari alanda, La Tendenza olarak da bilinen Nao - Rasyonal hareketin kurucuları arasında sayılır. Modernizm akımının İtalya'daki öncülerinden Giuseppe Terragni, klasik tasarımları ile tanınmış Viyana'lı mimar Adolf Loos ve Giorgio de Chirico'dan etkilendiği bilinmektedir. Ayrıca Stalinist mimariyi incelemek için Sovyetler Birliği'ne yaptığı gezi de sanatını şekillendiren unsurlardandır. Mimarlık eleştirmeni Charles Jencks Aldo Rossi ile Robert Venturi'yi postmodern akımın en önemli iki temsilcisi olarak nitelendirir ancak Rossi'nin çalışmalarındaki  Avrupa Urbanizm ve Modernizm etkileri, postmodern mimari ile çelişmektedir.
Quartier Schützenstrasse - Berlin

Rossi'nin eserleri ve teorileri özellikle 1970'li ve 1980'li yıllarda oldukça popülerlik kazandı. Kitaplarından özellikle 1966 yılında yayınlanan ve Türkçe'ye Şehrin Mimarisi ismiyle çevrilen L'architettura della città ile 1981 yılında yayınlanan ve Türkçe'ye Bilimsel Bir Otobiyografi ismiyle çevrilen Autobiografia scientifica büyük önem kazandı. 1990 yılında mimarlık alanının en öenmli ödüllerinden Pritzker Ödülü'nü aldı. Hakkında 'mimar olmuş bir şair' tanımı yapıldı.
San Cataldo Mezarlığı

Carlo Felice Tiyatrosu - Modena
Aldo Rossi 4 Eylül 1997 tarihinde Milano'da geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder