6 Mayıs 2012 Pazar

Sigmund Freud'un Hayatı

Sigmund Freud
Freud Ailesi
Asıl adı Sigismund Schlomo Freud olan, 6 Mayıs 1856  tarihinde bugün Çek Cumhuriyetinin sınırları içinde kalan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Moravya şehrinin Pribor kasabasında dünyaya gelen, psikanaliz öğretisinin kurucusu Yahudi asıllı nörolog.
Jacob Freud adlı bir yün tüccarının, kendisinden yirmi yaş küçük Amelie Nathansohn ile yaptığı ikinci evlilikten dünyaya gelen sekiz çocuğunun en büyüğüdür. Babasının ilk evliliğinden olan iki çocuğu ile beraber toplam on kardeştiler. 
Franz Brentando
Karl Claus
Babası 1857 yılındaki finansal panik sırasında işini kaybedince aile Liepzig'e taşındı, üç yıl sonra da Viyana'ya taşınmak zorunda kaldılar. Maddi sıkıntılar nedeniyle dokuz yaşına kadar okula gidemeyen Freud evde annesinden eğitim aldı, dokuz yaşında Leopoldstädter Kommunal-Realgymnasium'a devam etti. Okulda Latince, İngilizce ve Fransızca öğrenirken kendi çabaları ile İbranice, İspanyolca ve İtalyanca'da öğrendi. Okulda olağanüstü bir öğrenci olduğunu ispatladı 1873 yılında derce ile okuldan mezun oldu.Aynı yıl, 17 yaşında iken Viyana Üniversitesi'ne başladı ve Goethe'nin yapıtlarından etkilenerek tıp okumaya başladı. Franz Brentano'dan felsefe, Ernst Brücke'den fizyoloji, Karl Claus'dan zooloji dersleri aldı.

Ernst Brücke
24 yaşında iken tütün içmeye başladı. Önceleri sigara içerdi ancak sonradan puro içmeye başladı. Tütünün çalışmalarını verimli kılacağına inanıyordu ve tüm uyarılara rağen hayatı boyunca sadık bir puro içicisi oldu.
Theodor Meynerd
1881 yılında mezun oldu ve hemen ertesi yıl Viyana Genel Hastanesi'nin Psikiyatri kliniğinde Theodor Meynert'in yanında kariyerine başladı. Burada anatomopatoloji ve insan sinir sistemi üzerine araştırmalar yaptı. 1884'te kokain üzerine bir inceleme yapmakla görevlendirildi. Bu incelemesi sonucu kokainin analjezik özelliklerini keşfetti, anestezik niteliklerinin araştırılması yolunu açtı.
Sigmund Freud ve eşi Martha Bernays
1885'te istifa etti ve aldığı bir bursla Paris'e giderek  Salpêtriê Hastanesi'nde, Jean Martin Charcot'nun yanında staja başladı. Burada histeri belirtilerini, hipnotizma ve telkinlerin etkilerini inceledi. Hocası Charcot'tan çok etkilendi. Onun konferanslarını Almanca'ya çevirdi ve 1886 yılında yayımladı. Aynı yıl Paris'ten ayrılarak Berlin'e gitti. Burada çocuk nöropatolojisiyle ilgilendi. 1886 yılının sonlarına doğru Viyana'ya dönerek Hamburg baş hahamı İshak Bernays'ın torunun Martha Bernays ile evlendi.Çiftin altı çocuğu oldu. 
Jean Martin Charcot
Evliliğin ardından Viyana'ya yerleşti ve kendi özel kliniğini açtı.Sinir hastalıkları ve histeri şikayeti ile kendisine başvuranlar üzerinde hipnotizma ve elektroterapi yöntemlerini uyguladı ancak bir hastası kendisini serbest çağrışım yapmaya zorlayınca hipnotizmadan vazgeçti. 1887'de Dr. Bernheim'in Telkin ve Telkinin Tedavideki Uygulamaları Üstüne adlı kitabını çevirdi.  1892 - 1895 yılları arasında Charcot'nun Salı Günü Dersleri adlı kitabının çevirisini, savunma psikonevrozları üzerine bir makaleyi ve saplantılar ve fobiler üzerine başka bir makaleyi Breuer ile ortaklaşa hazırladı ancak  Histeri Üzerine İncelemeler tıp çevrelerince pek hoş karşılanmadı ki bu yapıtta psikanalizin temel ilkelerine rastlanır.
Josef Breuer
Carl Gustav Jung
1896 yılında babası ölünce derin bir bunalıma girdi ve sistematik olarak kendini çözümlemeye başladı.  Breuer ile nevrozların cinsel açıdan açıklanması konusunda ters düşerek  yollarını ayırdı. Aynı dönemde histerinin cinsel etiyolojisi üzerine verdiği konferans tıp çevrelerinde skandal yarattı. Hayatının sonraki döneminde Fliess'le yazışmaları ve öz çözümleme süreci hayatı üzerinde önemli etkiler yarattı. Hayatının 10 yılını kaplayan bu süreçte öğrenci ve yandaş bakımından yalnız kaldı. Kariyerine ve kuramlarına özel hayatını karıştırmak istemediği için kişisel hiç bir kayıt ve yazışma bırakmadı, ölümünden önce hepsini yaktı. yalnızlık sürecinde kendisini tamamen hastalarının tedavisine ve psikanaliz kuramının yaratılmasına adadı. Bu on yıllık sürecin sonunda Oedipus Kompleksi ve Düşlerin Yorumu adlı eserle ortaya çıktı.
1902'den sonra Çarşamba Günleri Psikoloji Derneği adı altında Freud'un ilk yandaşları, başta Feder,Rank, Steker ve Adler olmak üzere, toplanmaya başladılar. 1904'te Freud,Breuer ile yazışmaya başladı. 1907'de Breuer'in asistanı Carl Gustav Jung, Freud'u ziyaret etti ve Zürih'te Freud Derneği'ni kurdu ki bu Freud için büyük başarıydı. 1908'de Viyana Psikanaliz Derneği'nin kurulması ise Freud için bir dönüm noktası oldu: psikanaliz kuramı artık ülke dışına çıkmıştı.Takip eden yıllarda Jung 1. Psikanaliz Kongresi'ne katıldı ve psikanaliz konusunda konferanslar vermek için Freud ile birlikte yolculuk etti. 1910 ve 1920 yılları arasında toplam üç eseri yayınlandı.
Sigmund Freud
Ernst Jones
1923 yılında Freud'a damak ve üst çene kanseri tanısı kondu. 1939 yılındaki ölümüne kadar toplam 33 kez ameliyat oldu, yıllarca konuşma ve yemek yeme sıkıntısı çekti. 1938'de Naziler'in Viyana'ya girmesi ile en küçük çocuğu Anne ile birlikte Avusturya'yı terk etmek zorunda kaldı ve Londra'ya yerleşti. Ölümüne dek tedavilerine ve çalışmalarına burada devam etti.
23 Eylül 1939'da öldüğünde özel hayatı ile ilgili hiç bir belge bırakmamış, prensipleri gereği hepsini yakmıştı. Hayatı ile ilgili kapsamlı bilgilere en yakın dostu İngiliz psikiyatr Ernst Jones'in 1953 yılında yayımladığı üç ciltlik Sigmund Freud'un Yaşamı ve Yapıtları adlı kitabı ile ulaşılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder