7 Mayıs 2012 Pazartesi

Johannes Brahms

Johannes Brahms
7 Mayıs 1833 Hamburg doğumlu, 19. yy'ın ikinci yarısının ve romantizm akımının en önemli bestecilerinden, Alman asıllı piyanist, orkestra şefi ve besteci.


Eduard Marxsen


Geniş bir aileye mensuptu. Babası Joan Jacob Brahms,el işçiliği yaparak para kazanan bir zanaatkar ve amatör müzisyendi. Müzik konusunda kariyer yapabilmek için ailesiyle birlikte Hamburg'a geldi ve bir müzik grubuyla birlikte birkaç küçük dans lokalinde sahne alarak korno ve kontrabas çaldı. Hamburg'da kendisinden onyedi yaş büyük bir terzi olan Johanna Henrika Christiane ile evlendi. Johannes Brahms, Jacob ve Johanna'nın üç çocuğunun ortancasıydı.
Ignaz von Seyfried

Carl Maria von Bocklet
Brahms ilk müzik eğitimini babasından aldı. Profesyoel eğitimine ise yedi yaşındayken Otto Friedrick Willibald Cossel'den piyano dersleri alarak başladı. Daha sonra Eduard Marxsen, Mozart'ın öğrencisi Ignaz von Seyfried, Carl Maria von Bocklet gibi müzisyenlerden dersler almaya devam etti. Bu arada çello almayı öğrendi. Hamburg'da birkaç mini konser verdiyse de 19 yaşında bir konser turu yapana kadar onu tanıyan pek olmadı. Bestecilik yeteneğini çok genç yaşta gösterdi. Başlarda yalnızca piyano yapıtları verdi. Geçliğinde yazdığı eserlerin çoğunu beğenmeyerek yok etti. İlk orkestra yapıtını 1949 yılında Sevilen Valsler Üzerine Fantezi adıyla yayınladı.
Joseph Joachim
1853 yılında dönemin en usta kemancısı Joseph Joachim ile tanıştı. Ondan çok etkilendi ve Joachim'in önerisi ile kendsini Weimar'da Saray Müzik Direktörü Franz Liszt'e tanıttı. Ancak Liszt'in yardım olarak Brahm'dan sadece bir mektupla Breitkopf & Hartel Yayınvi'ne bahsetmesi Brahms'a yetmedi ve Joachim'den kendisini sanat yaşamına sokmasını istedi. Joachim Brahms'a Düsseldorf'da oturan besteci Robert Schumann'la tanışmasını önerdi.
Robert Schumann
Düsseldorf'a giden Brahms,Schumann ailesinin içine kabul edildi. Brahms'ın yeteneğine hayran olan Schumann kendi kurduğu müzik dergisinde ilk yazısını Brhms üzerine yadı ve Breitkopf & Hartel Yayınevi'nden bizzat Brahms'ın birkaç yapıtını yayınlamasını istedi. Schumann'ın henüz yirmi yaşındaki genç bir müzisyen ile bu kadar ilgilenmesi Brahms'ı Almanya'da bir gecede ünlü yaptı. Bu arada Brahms'ın Schumann'ın genç karısı Clara ile ilişkisi olduğu söylenir ancak asla kanıtlanamamıştır. Yine de pek çok kadınla ilgilenen ve iflah olmaz bir çapkın olduğu biilinen Brahms'ın kişiliği ve sinir hastalığı sorunu olan Schumann'ın sık sık akıl senatoryumuna yatması hatta bir keresinde orada intihar girişiminde bulunması göz önünde bulundurulursa, bu ilişkinin çok da imkansız olmadığı düşünülebilir.
Clara Schumann

Müzikle ilgilenen herkesin birden Brahms'la alakadar olması ve onu tanımak istemesi Brahms'ı ürküttüp bunalıma soktu. Schumann'a yazdığı bir mektupta, korkularından ve kendini geliştiremeyeceği endişesinden bahseder. Schumann'ın ölümünden sonra ise sanattan iki yıl boyunca elini eteğini çekmesi ve Schumann'ın evinin üst katından dışarıya çıkmaması, Clara için kariyerini feda ettiği söylentilerini, ilişki asla kanıtlanamamış da olsa, günümüze kadar getirdi.
Johannes Brahms
Biraz fırtınalı ve dolu dolu bir hayat yaşadı. 62 yaşında iken karaciğer veya pankreas kanserine yakalandı. 3 Nİsan 1897 tarihinde, 63 yaşında iken öldü ve Viyana'daki Zentralfriedhof'a gömüldü.
Uzlaşmaz bir mükemmelliyetçiydi. Özellikle ilk gençlik yıllarında ve ilk popülerlik zamanında girdiği bunalımın da etkisiyle eserlerini aşırı eleştirdiği ve bu yüzden bir kaç eserini yayınlamadığı, hatta yok ettiği bilinmektedir.
Brahms'ın yapıtları tüm Avrupa müzik geleneğini kapsar. Yalnızca Beethoven değil, Bach, Hendel ve Palstrina'dan da etkilendiği bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder