8 Mayıs 2012 Salı

Coca Cola


Klasik Coca-Cola şişesi
Pemberton
Coca-Cola ABD kökenli, karamelize şekerle tatlandırılmış, alkolsüz içecek markasıdır. Coca-Cola ve çeşitli alkolsüz içecek markalarının sahibi, merkezi ABD'nin Georgia Eyaleti'nde, Atlanta şehrinde bulunan çok uluslu şirket The Coca-Cola Company'dir.
 
Coca cola, 8 Mayıs 1886 tarihinde eczacı Dr. John S.Pemberton tarafından Atlanta'daki eczanesinde üç ayaklı bir pirinç çaydanlıkta üretilmiştir. Pemberton, karbonatlı su ile karıştırdığı serinletici ve lezzetli şurubu önce arkadaşlarına ikram etti. Şurup o kadar beğenildi ki Pemberton, yeni icadını eczanenin bahçesinde, bardağı beş centten satışa sundu ve şurup kısa sürde Atlanta'da meşhur oldu. İlk bardak ikram eildikten 21 gün sonra, Pemberton'un ortağı Frank Robinson'un bulduğu ve kendi el yazısı ile simgesini yazdığı günümüze kadar gelen marka, günümüze kadar gelen sloganı 'nefis ve serinletici' Coca-Cola'nın ilk reklamı The Atlanta Journal'de yayınandı. İlk sevkiyatı parlak kırmızı fıçılarda gerçekleştirildiği için günümüze kadar gelen rengi kırmızı oldu ve reklamlarında hep hayatın birlikte geçirilen eğlenceli ve mutlu anlarını ortaya çıkardığı için geniş ve sadık bir müşteri kitlesini kısa sürede edindi.
Asa Candler
1890'lı yıllara ait bir reklam afişi
Pemberton'un ölümünden sonra Coca-Cola'nın haklarını Asa Candler satın aldı ve 1892'de 100 bin dolar sermaye ile The Coca-Cola Company şirketini kurdu. Ürünün şişelenmesine 1894 yılında ufak bir şekerci dükkanında tek makine ile başlandı. Geniş şişeleme yöntemine ancak 5 yıl sonra geçilebildi. 'Taklit edilemesin, kırıldığında ya da karanlıkta bile Coca-Cola şişesi olduğu anlaşılsın' talebi üzerine Root Glass Şirketi bir tasarım çalışması başlattı ve klasik Coca-Cola şişesi ile üretim başladı.
İcadından 34 yıl sonra ürün tüm ABD'ye pazarlanıyordu ve Fransa ile Avrupa'ya adımını atmışt; 54 yıl sonra ise tüm amerika kıtasına pazarlanıyordu. 1950 yılında Time dergisine kapak olan ilk ürün oldu ve 'Dünya ve Dostu' manşetiyle tanıtıldı.



2. Dünya Savaşı'ndan sonra ürün tüm Avrupa'ya yayıldı. Soğuk Savaş döneminden sonra ise Sovyetler Birliği topraklarında ve Doğu Avrupa'da üretim ve satışına başlandı. Dünümüzde dünyada en fazla bilinen marka ve en çok tüketilen ürünlerden biri haline geldi.

Muhtar Kent
Coca-Cola'nın şirketi The Coca-Cola Company ise dünyanın sayılı meşrubat şirketlerinden biridir. Günümüzdeki Ceo'su Muhtar Kent olan şirket, dünyanın taşınabilir su kaynaklarının %25'ine sahiptir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder