9 Mayıs 2012 Çarşamba

Mekteb-i Sübyan'ın Kuruluşu

Mekteb-i Sübyan, 1485 yılında II.Bayezid'in sadrazamı Davut Paşa tarafından kurulmuştur. İstanbul'da kurulan ilk Türk okuludur.

Davut Paşa Lisesi
Fatih Sultan Mehmet döneminde Anadolu Beylerbeyi olarak fetihte büyük yararları bulunan Davut Paşa'ya Padişah büyük ayrıcalıklar vermiş, Aksaray meydanından bugünkü Davut Paşa Kışlası'nın bulunduğu yere kadar olan alanı Paşa'nın mülkiyetine bırakmıştır. Davut Paşa'nın vakfı olan bu alan üzerinde günümüzde, adını taşıyan pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Rumeli Beylerbeyi olarak 1478'de Rumeli'ye atanan Davut Paşa burada da pek çok eser inşa ettirmiştir ki bunlardan biri de günümüzde Davut Paşa Lisesi olarak bilinen Mekteb-i Sübyan'dır.

Günümüzde Davut Paşa Lisesi
Okul, yıllar içinde Osmanlı eğitim sistemindeki değişim ve gelişmelere paralel olarak değişik kademelerde hizmet vermiş, 1847 yılında Mekteb-i Sübyan, Rüştiye Mektebi adıla yenilenmiştir. Dönemin Maarif Nazırı Kemal Efendi'de bu okulda öğretmenlik yapmıştır. 1894 yılında olan büyük İstanbul depreminde bugün sokak tarafına bakan duvarı hariç yıkılmış, yeniden 3 katlı yapı olarak inşa edilerek eğitime devam etmiştir.1913 yılında Sultani adını almış, Cumhuriyet döneminde önceleri Erkek Orta Okulu,1955'ten itibaren karma ortaokul ve en sonunda 1969 yılında lise olarak hizmet vermeye devam emiştir.

Yetiştirdiği öğrenciler arasında Aziz Nesin, Celal Bayar, Oğuz Aral, Tekin Aral, Fatma Girik, Ayşegül Aldinç, Perran Kutman, Aydın Boysan, Doğan Hızlan, Asaf Koçak ve Murathan Mungan sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder